Przyznam szczerze, że zdecydowanie wolę miękkie, puszyste, grube pierniczki, od tych cienkich i kruchych. Dlatego też, takie jak te, są moimi ulubionymi. Poza tym nie trzeba ich dekorować, żeby wyglądały pięknie, wystarczy zanurzyć w polewie czekoladowej lub lukrze, co sama zamierzam uczynić tuż przed świętami.
Pierniczki jak alpejskie
porcja na 100 sztuk
przepis Kaeru z MniamMniam
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
- 3 łyżki kakao
- 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
- 1 kostka masła/margaryny (250 g)
- 1 słoik miodu (400 g)
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
W dniu pieczenia:
Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką.
Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.
Pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, potem lekko twardnieją, są mięciutkie znowu po 2 tygodniach (czyli piec minimum 2 tygodnie przed świętami). Przechowywać w szczelnym pojemniku
Smacznego!
J.
Jestem bardzo ciekawa smaku ich domowej wersji. Wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńalpejskie najlepsze:)
OdpowiedzUsuńrobiłam, pyszne są! ładnie Ci wyrosły
OdpowiedzUsuńCzy da się te pierniczki zrobić z mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej?
OdpowiedzUsuń