Miękkie i delikatne, takie właśnie są te ciasteczka. Poza tym mocno pachnące o idealnym stopniu słodyczy. Czuć w nim wspaniały smak dyni i pyszną korzenną nutę. Po prostu pychota!
Ciasteczka dyniowe
przepis z Joy of Baking
porcja na 50 ciasteczek
Składniki:
na ciastka
- 2 szklanki (260 g) mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczk proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka, w pokojowej temperaturze
- 1 i 1/4 szklanki (260 g) brązowego cukru
- 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 szklanka (215 g) dyniowego puree
Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, goździki i sól.
W dużej misce zmiksować jajka i cukier, aż utworzą lekką i delikatną masę (zajmuje to około 2 minut). Dodać olej, aromat waniliowy i dyniowe puree, zmiksować. Dalej miksując, na małych obrotach, wsypać mąkę i miksować, aż składniki się połączą. Za pomocą łyżki nakładać kleksy ciasta na przygotowane blaszki, zachowując odstępy.
Piec przez 15-18 minut, aż ciasteczka się lekko zabrązowią. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Jak się chce można ozdobić ciasteczka lukrem lub dodać do nich orzechów albo kawałków czekolady.
Smacznego!
J.
O, dynia w takih ciachach. Zaskoczenie. :-) Bardzo udany wypiek, super. :-)))
OdpowiedzUsuńgenialne ciasteczka.
OdpowiedzUsuńWyglądają przesłodko. Mniam <3
zapraszam na mojego nowego bloga: http://appetizingwords.blogspot.com/
mhm dzis je zrobie:)pozdrowienia
OdpowiedzUsuńwczoraj robiłam te ciasteczka są pyszne znikają w oka mgnieniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wyszły pyszne! :)
UsuńSpodziewałam się cegos innego ale wyszły dobre.
OdpowiedzUsuńAla