Pyszny, mocno pachnący sernik. Smak kawy jest na tyle wyczuwalny, że spodoba się zarówno kawoszom, i tym co za kawą nie przepadają. Według mnie genialne połączenie, tworzące jeden z najlepszych serników.
Sernik mokka z gruszkami
przepis od Dorotki
na tortownicę 26 cm
Składniki:
na ciasto:
- 125 g masła
- 250 g mąki
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 6 płaskich łyżek kawy cappuccino (proszku)
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
- 500 g twarogu (zmielonego)
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 125 g masła
ponadto:
- kilka świeżych gruszek lub gruszki z puszki lub kompotu
Masło stopić, wsypać cappuccino, wymieszać, przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać 1 jajko, 80 g cukru, sól, ostudzone masło z kawą, zagnieść ciasto. Jest dość lepkie, ale takie ma być. Podzielić na 2 części. Uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać żółtka i twaróg. Białka ubić, powstałą pianę wymieszać delikatnie z masą serową.
Formę wysmarować masłem. Na dno zetrzeć jedną część zamrożonego ciasta. Wyłożyć masę serową. Na masę wyłożyć pokrojone w grubą kostkę gruszki, zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 70 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego!
J.
Wygląda wspaniale. Sernika z gruszkami nigdy nie jadłam, musi być pyszny :D
OdpowiedzUsuńskopiowałam prze[is do garnka, ale kruszonka u góry wyszła dość twarda Jednak całościowo sernik wyszedł dość dobry.
OdpowiedzUsuń