poniedziałek, 31 października 2011

Sernik mokka z gruszkami




Pyszny, mocno pachnący sernik. Smak kawy jest na tyle wyczuwalny, że spodoba się zarówno kawoszom, i tym co za kawą nie przepadają. Według mnie genialne połączenie, tworzące jeden z najlepszych serników.


Sernik mokka z gruszkami
przepis od Dorotki
na tortownicę 26 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 125 g masła
  • 250 g mąki 
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 6 płaskich łyżek kawy cappuccino (proszku)
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę serową:

  • 500 g twarogu (zmielonego)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 125 g masła

ponadto:

  • kilka świeżych gruszek lub gruszki z puszki lub kompotu 

Masło stopić, wsypać cappuccino, wymieszać, przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać 1 jajko, 80 g cukru, sól, ostudzone masło z kawą, zagnieść ciasto. Jest dość lepkie, ale takie ma być. Podzielić na 2 części. Uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać żółtka i twaróg. Białka ubić, powstałą pianę wymieszać delikatnie z masą serową.
Formę wysmarować masłem. Na dno zetrzeć jedną część zamrożonego ciasta. Wyłożyć masę serową. Na masę wyłożyć pokrojone w grubą kostkę gruszki, zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 70 minut w temperaturze 180ºC.


Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale. Sernika z gruszkami nigdy nie jadłam, musi być pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. skopiowałam prze[is do garnka, ale kruszonka u góry wyszła dość twarda Jednak całościowo sernik wyszedł dość dobry.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)