Ciasteczka, w których się zakochałam, jak tylko pierwszy raz spotkałam się z przepisem na nie. Wyczekiwałam, więc Halloween, aż będę mogła je upiec. Nie wiem czemu rozlały mi się lekko w piekarniku i straciły trochę ze swego pięknego kształtu. Wyglądały jednak mimo to pięknie i wszyscy poznawali, że to palce. Idealne urozmaicenie Halloween'owej zabawy!
Pazury wiedźmy
porcja na 32 paluszki
przepis Marthy Stewart
Składniki:
Rozdzielić jedno jajko - białko odstawić na bok. W miscie wymieszać ze sobą żółtko, drugie jajko i aromat waniliowy. Odstawić na bok.
W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem, cukrem i solą. Dalej miksując dodać jajka, miksować przez około 2 minuty. Dodać mąkę i wymieszać na małych obrotach (ja z mąką zagniatałam ciasto ręcznie). Owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 20-30 minut.
Smacznego!
- łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
- 32 obrane migdały
- 2 duże jajka
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
- 8 łyżek miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
Rozdzielić jedno jajko - białko odstawić na bok. W miscie wymieszać ze sobą żółtko, drugie jajko i aromat waniliowy. Odstawić na bok.
W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem, cukrem i solą. Dalej miksując dodać jajka, miksować przez około 2 minuty. Dodać mąkę i wymieszać na małych obrotach (ja z mąką zagniatałam ciasto ręcznie). Owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Podzielić ciasto na dwie części. Jedną z nich wyjąć z lodówki. Podzielić na 16 równych części. Na blacie lekko wysypanym mąką, rolować każdą część, na wałeczki długości około 5 cm. Scisnąć wałek w dwóch miejscach. Na miejscach powstałych rozszerzeń zaznaczyć kreski nożem (2-3). Przenieść palce na blaszkę do pieczenia. Posmarować palce białkiem. Przykleić migał na końcach ciasteczek, lekko wcisnąć.
Powtórzyć to samo z drugą częścią ciasta, gdy pierwsza połowa będzie się piec. Piec przez około 12 minu, aż ciasteczka będą lekko brązowe. Wyjąć i ostudzić.
Podzielić ciasto na dwie części. Jedną z nich wyjąć z lodówki. Podzielić na 16 równych części. Na blacie lekko wysypanym mąką, rolować każdą część, na wałeczki długości około 5 cm. Scisnąć wałek w dwóch miejscach. Na miejscach powstałych rozszerzeń zaznaczyć kreski nożem (2-3). Przenieść palce na blaszkę do pieczenia. Posmarować palce białkiem. Przykleić migał na końcach ciasteczek, lekko wcisnąć.
Powtórzyć to samo z drugą częścią ciasta, gdy pierwsza połowa będzie się piec. Piec przez około 12 minu, aż ciasteczka będą lekko brązowe. Wyjąć i ostudzić.
Smacznego!
J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)