sobota, 29 października 2011

Czekoladowe duszki


Zbliża się Halloween, a razem z nim specjalne wypieki. Po pierwsze są to różne dyniowe cuda, które już sie u nas pojawiały. Po drugie, straszne ciasteczka i babeczki. Najlepiej jak najbardziej czekoladowe, ale zarazem nadające się dla dzieci. Te zdecydowanie spełniają nałożone wymogi. Mają intensywny smak, pięknie pachną i zasmakują każdemu!

Czekoladowe duszki
porcja na 30-40 ciasteczek
przepis Marthy Stewart
Składniki:
  • 1,5 szklanki pszennej mąki
  • 3/4 szklanki niesłodzonego kakaa
  • pół łyżeczki soli
  • 12 łyżek masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
W średniej wielkości misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i sól. Odstawić. W dużej misce mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą, lekką masę, Wbić jajko. Miksując na małych obrotach, dosypać suche składniki. Ugnieść ciasto. Wstawić do lodówki na przynajmniej 45 minut (maksymalnie 2 dni).
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Na lekko wysypanej mąką powierzchni rozwałkować połowę ciasta na placek grubości pół centymetra. Używając specjalnej foremki (może to być też każda inna), wycinać duszki. Układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec, aż powierzchnia ciasteczek stanie się sucha (10-15 minut). Wyjąć, odczekać 1-2 minuty, a następnie studzić ciasteczka na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.

Smacznego!
J.

3 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)