Zbliża się Halloween, a razem z nim specjalne wypieki. Po pierwsze są to różne dyniowe cuda, które już sie u nas pojawiały. Po drugie, straszne ciasteczka i babeczki. Najlepiej jak najbardziej czekoladowe, ale zarazem nadające się dla dzieci. Te zdecydowanie spełniają nałożone wymogi. Mają intensywny smak, pięknie pachną i zasmakują każdemu!
Czekoladowe duszki
porcja na 30-40 ciasteczek
przepis Marthy Stewart
Składniki:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Na lekko wysypanej mąką powierzchni rozwałkować połowę ciasta na placek grubości pół centymetra. Używając specjalnej foremki (może to być też każda inna), wycinać duszki. Układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- 1,5 szklanki pszennej mąki
- 3/4 szklanki niesłodzonego kakaa
- pół łyżeczki soli
- 12 łyżek masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Na lekko wysypanej mąką powierzchni rozwałkować połowę ciasta na placek grubości pół centymetra. Używając specjalnej foremki (może to być też każda inna), wycinać duszki. Układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliczne ciasteczka, lubię takie chrupkie słodkości :D
OdpowiedzUsuńurocze duszki :)
OdpowiedzUsuńja bym pewnie polubiła ten intensywny smak!
OdpowiedzUsuń