piątek, 28 października 2011

Orkiszowe scones z jabłkami i cynamonem


A oto propozycja na idealne słodkie śniadanko. Scones (nie mogę uwierzyć, że to moje pierwsze takie bułeczki!) o smaku jabłkowym - pyszne same w sobie (choć polecam też z dobrą konfiturą), idealne na poprawę nastroju i zastrzyk energii w szary, jesienny dzień.


Orkiszowe scones z jabłkami i cynamonem

Składniki:
  • 0,25 szklanki serka homogenizowanego waniliowego
  • 0,25 szklanki mleka
  • 1 szkl. mąki orkiszowe
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki zimnej margaryny
  • jabłko starte na tarce o grubych oczkach
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • płynny miód do polania wierzchu
Piekarnik nastawić na ok. 220 stopni C.
Do miseczki wkłożyć serek i dolać mleko, wymieszać.
Do większej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, kakao, przyprawy i posiekaną margarynę. Szybko zagnieść (na kruszonkę). Dolać płyn z miseczki i jabłko.
Zagnieść kulę. Nie powinna być zbyt zwarta, ale też nie może się za bardzo kleić. Ciasto rozpłaszczyć na grubość ok. 2-3 cm. Posypać cukrem i cynamonem. Pokroić na 12 równych trójkątów i przełożyć na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do peiczenia. Wierzch posmarować miodem.
Piec ok. 10 min., aż zaczną się lekko rumienić na brzegach. Ostudzić na kratce.


Smacznego!
P.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię jabłka z cynamonem więc musi to być na prawdę dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam scones. jabłkowe muszą być świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny pomysł na scones, chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)