A oto propozycja na idealne słodkie śniadanko. Scones (nie mogę uwierzyć, że to moje pierwsze takie bułeczki!) o smaku jabłkowym - pyszne same w sobie (choć polecam też z dobrą konfiturą), idealne na poprawę nastroju i zastrzyk energii w szary, jesienny dzień.
Orkiszowe scones z jabłkami i cynamonem
Składniki:
- 0,25 szklanki serka homogenizowanego waniliowego
- 0,25 szklanki mleka
- 1 szkl. mąki orkiszowe
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki zimnej margaryny
- jabłko starte na tarce o grubych oczkach
- łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- płynny miód do polania wierzchu
Do miseczki wkłożyć serek i dolać mleko, wymieszać.
Do większej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, kakao, przyprawy i posiekaną margarynę. Szybko zagnieść (na kruszonkę). Dolać płyn z miseczki i jabłko. Zagnieść kulę. Nie powinna być zbyt zwarta, ale też nie może się za bardzo kleić. Ciasto rozpłaszczyć na grubość ok. 2-3 cm. Posypać cukrem i cynamonem. Pokroić na 12 równych trójkątów i przełożyć na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do peiczenia. Wierzch posmarować miodem.
Piec ok. 10 min., aż zaczną się lekko rumienić na brzegach. Ostudzić na kratce.
Smacznego!
P.
Bardzo lubię jabłka z cynamonem więc musi to być na prawdę dobre :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam scones. jabłkowe muszą być świetne :)
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł na scones, chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuń