czwartek, 2 stycznia 2014

Keks bez mąki (bezglutenowy)


Nigella Lawson pisze o nim: "Przed Wami ciasto morelowo− gruszkowo−imbirowe, złociste i dobre, miękkie, o świeżym smaku, który zawdzięcza nie tylko olbrzymiej ilości owoców, ale też temu, że nie zawiera mąki: to bezglutenowy przysmak dla łasuchów, owocowe ciasto, z mocnym akcentem na pierwsze słowo."

Keks złocisty
porcja na blaszkę 
przepis Nigelli Lawson
Składniki
  • 350g suszonych gruszek
  • 250g suszonych moreli
  • 250g złotych sułtanek
  • 175g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 125ml białego rumu
  • 200g dżemu pomarańczowego
  • 225g mielonych migdałów
  • 35g ziarna sezamowego lub mieszanki pestek sezamu, słonecznika i dyni
  • 3 strączki nasion kardamonu, wyłuskanych
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 jajka
 Gruszki oraz morele pokroić na małe kawałki. Włożyć do rondla razem z sułtankami, masłem, cukrem i dżemem pomarańczowym.
Całość zagotować na małym ogniu 10 minut, a później odstawić na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 150 C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać ostudzoną zawartość rondla z mielonymi migdałami , ziarnem sezamowym (lub mieszanką), kardamonem i kolendrą. Wymieszać masę z jajkami i przenieść do przygotowanej formy, wygładzając wierzch.
Keks piec przez 1 godzinę i 40 minut, a później zostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Wyjąć z formy, owinąć pergaminem i folią aluminiową i włożyć z powrotem do formy albo do hermetycznego pojemnika. W przeciwieństwie do tradycyjnego keksu, to ciasto nie musi odstać, żeby było pyszne.

Smacznego!
J.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)