Idealny nie tylko na święta, ale na każdy dzień. Zarówno dla miłośników makowców, jak i tych, co kochają ciasta z jabłkami! Delikatny, rozpływający się w ustach, o intensywnym smaku. A do tego bez dodatku mąki, ach, po prostu makowiec idealny... Jak nie próbowaliście jeszcze takiego to musicie zrobić to jak najprędzej!
Makowiec z jabłkami (bez mąki)
porcja na blaszkę
przepis Olgi Smile
Składniki:
- 800 g gotowej masy makowej
- 4 jabłka
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka śliwek suszonych
- ½ szklanki orzechów laskowych lub migdałów
- 100 g skórki pomarańczowej
- 4 łyżki miodu
- zapach migdałowy
Masę makową odsączyć (najlepiej odcisnąć wodę przez gazę). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Migdały lub orzechy zmielić w młynku do kawy. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Masło zmiksować z cukrem, powoli dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać jabłka, orzechy lub migdały, rodzynki, śliwki, skórkę pomarańczową, miód, zapach, proszek do pieczenia i mak. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać pianę z masą makową. Masę wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 65-75 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
J.
ja uwielbiam i ciasta z jabłkami i makowca. na pewno spróbuję upiec to ciacho :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny blog :)
Znam podobny przepis i ciasto wychodzi rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuń