Już chyba nie raz pisałam, że spośród serników najbardziej uwielbiam cytrynowe. Mają bardzo intensywny i charakterystyczny smak, który wspaniale komponuje się z ich kremową strukturą. Wyjątkowo pyszne są serniki bardzo delikatne - bez żadnego spodu, właśnie takie jak ten. Można jeść kawałeczek, za kawałeczkiem, delektując się smakiem, aż... do skończenia całego ciasta. Co niestety następuje bardzo szybko... :(
Klasyczny sernik cytrynowy
porcja na blaszkę 26-28 cm
przepis z White Plate
Składniki:
Ser umieścić w misce. Powoli ucierać go z cukrem. Dodawać po jednym jajku (każde następne dodajemy wówczas, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z serem). Dodać skórki, budyń i ekstrakt. Chwilę zmiksować.
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i brzegi posmarować delikatnie olejem roślinnym lub masłem. Wlać masę.
Wstawić sernik, piec ok. 60-70 minut. Masa powinna być dobrze ścięta, ale środek może zostać lekko galaretowaty (stężeje po ostudzeniu). Wcześniej, po ok. 50 minutach zrobić polewę: wymieszać wszystkie składniki i wlać na wierzch sernika. Dopiekać jeszcze 10 minut.
Ostudzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
J.
porcja na blaszkę 26-28 cm
przepis z White Plate
Składniki:
- 1 kg sera potrójnie mielonego
- 300 g cukru
- 5 jajek
- 1 czubata łyżka skórki cytrynowej kandyzowanej
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego
- 100 ml śmietanki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Ser umieścić w misce. Powoli ucierać go z cukrem. Dodawać po jednym jajku (każde następne dodajemy wówczas, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z serem). Dodać skórki, budyń i ekstrakt. Chwilę zmiksować.
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i brzegi posmarować delikatnie olejem roślinnym lub masłem. Wlać masę.
Wstawić sernik, piec ok. 60-70 minut. Masa powinna być dobrze ścięta, ale środek może zostać lekko galaretowaty (stężeje po ostudzeniu). Wcześniej, po ok. 50 minutach zrobić polewę: wymieszać wszystkie składniki i wlać na wierzch sernika. Dopiekać jeszcze 10 minut.
Ostudzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
J.
Its sounds so superb, thanks for this food guide.
OdpowiedzUsuń