Może kogoś zadziwi piernik w styczniu, ale właśnie tym przepisem kończę moje świąteczne przepisy - niestety nie miałam czasu wstawić ich wszystkich szybciej... Tradycyjny, bardzo aromatyczny, długo zachowujący świeżość. I smakuje wspaniale nie tylko na święta!
Piernik toruński
porcja na formę o wymiarach 30 x 11 cm
przepis wg Pierre Herme (tłumaczenie z Moich Wypieków)
Składniki:
Masło włożyć do misy miksera i utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, stopniowo dodawać po 1 żółtku, a następnie miód. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy miodowej dodać śliwki i dokładnie wymieszać, następnie dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną). Piec przez godzinę w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem, sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony (patyczek powinien być czysty i suchy). Wystudzić na kratce. Przechowywać zawinięty w lnianą ściereczkę.
Przed podaniem można udekorować czekoladą (niekoniecznie).
Smacznego!
J.
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki żytniej jasnej
- 250 g płynnego miodu
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
- 100 g suszonych, pokrojonych na kawałeczki śliwek
- 20 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło włożyć do misy miksera i utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, stopniowo dodawać po 1 żółtku, a następnie miód. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy miodowej dodać śliwki i dokładnie wymieszać, następnie dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną). Piec przez godzinę w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem, sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony (patyczek powinien być czysty i suchy). Wystudzić na kratce. Przechowywać zawinięty w lnianą ściereczkę.
Przed podaniem można udekorować czekoladą (niekoniecznie).
Smacznego!
J.
Uwielbiam piernik choć piekę go praktycznie tylko na święta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie