sobota, 11 stycznia 2014

Piernik toruński


Może kogoś zadziwi piernik w styczniu, ale właśnie tym przepisem kończę moje świąteczne przepisy - niestety nie miałam czasu wstawić ich wszystkich szybciej... Tradycyjny, bardzo aromatyczny, długo zachowujący świeżość. I smakuje wspaniale nie tylko na święta!


Piernik toruński
porcja na formę o wymiarach 30 x 11 cm
przepis wg Pierre Herme (tłumaczenie z Moich Wypieków)
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej jasnej
  • 250 g płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
  • 100 g suszonych, pokrojonych na kawałeczki śliwek
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać z proszkiem i sodą, odłożyć. Miód przelać do rondelka, dodać przyprawę do piernika, podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż się miód zarumieni.
Masło włożyć do misy miksera i utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, stopniowo dodawać po 1 żółtku, a następnie miód. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy miodowej dodać śliwki i dokładnie wymieszać, następnie dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną). Piec przez godzinę w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem, sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony (patyczek powinien być czysty i suchy). Wystudzić na kratce. Przechowywać zawinięty w lnianą ściereczkę.
Przed podaniem można udekorować czekoladą (niekoniecznie).

Smacznego!

J.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam piernik choć piekę go praktycznie tylko na święta.
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)