niedziela, 12 stycznia 2014

Wytrawne przekąski z ciasta francuskiego - paluchy bekonowe i babeczki pomidorowe

 

Karnawał w pełni... Macie w planach imprezę? Albo chociaż miły wieczorek ze znajomymi? Na takie okazje idealne są małe wytrawne przegryzki. Proponuję przekąski z ciasta francuskiego - są bardzo łatwe do wykonania, a równocześnie efektowne i pyszne. Oczarowały mnie obie wersje - i mięsna (paluchy z bekonem), i wegetariańska (babeczki z suszonymi pomidorami i serem). Ciasto francuskie jest na tyle wdzięcznym materiałem, że sprawdzi się też w wielu innych kombinacjach, więc polecam próby!




Babeczki pomidorowe 
Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego, rozmrożonego (250 g)
  • 100 g suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
  • 100 g drobno startego sera mozarella
  • szczypta soli i ulubionych ziół 
  • po łyżce czarnuszki i sezamu
  • żółtko do smarowania wierzchu
Ciasto lekko rozwałkować. Pokroi na 12 kwadratów. Każdym kawałkiem ciasta wyłożyć natłuszczone otwory formy na muffiny (tak, aby płaty ciasta lekko się zagłębiały, a rogi wystawały poza otwory). Na ciasto nakładać po kilka paseczków pomidorów i oprószać serem, aż składniki się wyczerpią. Każdy płat ciasta złączyć rogami tak, by zakryć farsz (ciasto wówczas samo opadnie na dno otworów). Wierzch babeczek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać czarnuszką i sezamem. Piec przez około 15-20 min w 180 stopniach. Gotowe babeczki delikatnie wyjąć z formy i odstawić na chwilę na kratkę. Najlepiej smakują lekko ciepłe. 




Paluchy bekonowe

Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego, rozmrożonego (250 g)
  • 150 g boczku pokrojonego w cieniutkie plastry
  • 50 g drobno startego sera
  • szczypta soli i ulubionych ziół 
Ciasto lekko rozwałkować. Paseczki boczku układać jeden przy drugim równolegle dla krótszego boku ciasta, tak by ostatni paseczek był w połowie płata. Boczek posypać serem i przyprawami. Ciasto złożyć na pół (tak by część z boczkiem była przykryta drugą połówką płata ciasta). Lekko docisnąć krawędzie ciasta. Ostrym nożem dokładnie pociąć ciasto na paski o szerokości 1,5-2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała spirala, uważając, by nadzienie za bardzo nie powypadało. Paluchy układać na basze wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Lekko przestudzić.

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)