piątek, 2 marca 2012

Muffiny jogurtowe z płatkami owsianymi





I znowu muffiny... Ale one mi się chyba nigdy nie znudzą. Bo istnieje nieskończona liczba kombinacji, a do tego nie ma właściwie mniej absorbującego przygotowaniami wypieku. Tym razem smacznie i zdrowo - z płatkami owsianymi, jogurtem naturalnym, przy bardzo niewielkiej ilości cukru i tłuszczu. Polecam zwłaszcza na śniadanie - najlepiej przygotować je późnym wieczorem, a potem zjeść do kawy, już dawno gotowe, a nadal świeże. Sprawdzą się też jako śniadanie w pośpiechu - z powodzeniem można je zapakować i zabrać na drogę.


Muffinki jogurtwe z płatkami owsianymi
przepis z CiasteczkowychPotworów


Składniki:
na 12 sztuk
  • 200 g mąki
  • 50 g płatków owsianych
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 jajo
Mąkę wymieszać z płatkami, sodą i proszkiem. Lekko roztrzepane jajko połączyć z olejem, jogurtem i cukrami. Obie masy połączyć i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Nakładać do papilotek i piec w 180 stopniach około 20 minut. Wystudzić.


Smacznego!
P.

4 komentarze:

  1. To prawda, muffinki chyba nie mogą się zwyczajnie znudzić :-) Tyle pysznych wersji, a ta którą Tu dzisiaj widzę jest jedną z najbardziej do mnie przemawiających!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wypróbowuję przepis. A jaka jest dobra metoda na ładny kształt babeczek? Bo mi się papierkowe foremki zawsze przekrzywiają :(

    OdpowiedzUsuń
  3. @Anonimowy
    przy papilotkach cały problem w tym, że ładnie wyglądają, ale niestety dla dobrego efektu potrzebna jest specjalna forma do muffinów (dostępna w większych supermarketach) lub papilotki sylikonowe - wielokrotnego użytku...

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)