niedziela, 9 czerwca 2013

Pyszny chleb na zakwasie - Tatterrowiec, czyli Blondies in the bakery II


Zgodnie z naszymi obietnicami sprzed tygodnia prezentujemy kolejny przepis na chleb. Tym samym kontynuujemy naszą nową akcję - Blondies in the bakery! Tym razem przedstawiam Wam bardzo znany przepis na chleb autorstwa Tatter. Przyznam, że jest to jeden z moich ulubionych i najczęściej przeze mnie wykorzystywanych. 

Cała nasza akcja pieczenia chleba możliwa jest dzięki firmie Młyny wodne Eko Mega, która wyposażyła nas w przeróżne mąki bardzo wysokiej jakości, idealne do pieczywa. Nie pomyślicie, że chcemy tu nachalnie reklamować markę, ze szczerego serca mamy jednak ochotę podziękować za wsparcie i zachęcić do wykorzystywania ich produktów 


Tatterowiec
porcja na keksówkę 10x20 cm
Składniki:

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 100 ml wody
  • 50 g maki żytniej (jasnej lub razowej)
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • pół łyżk1 soli
  • pół łyżeczki cukru demerara
*jeśli zakwas jest młody można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży (nie dodawałam)
** ilość użytej wody należy uzależnić od gęstości zakwasu

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (ciasto ma być lepkie i luźne). Pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę, przykryte lnianą ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić/wymieszać, przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania (kilka godzin, do podwojenia objętości, uważając by ciasto nie przerosło). Przed pieczeniem posypać makiem, otrębami, płatkami.
Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200ºC, piec 60 minut. Spryskać kilkakrotnie, jak piekarnik będzie nagrzany. Studzić na kratce.

Smacznego!
J.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)