Czekoladowo-bananowe marshamallow cupcakes
Składniki:
na 9-10 babeczek
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- dojrzały banan
- 30 g gorzkiej czekolady, rozdrobnionej
- pianki marshamallow na wierzch
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać kakao i cukier. W oddzilenej misce połączyć jajko z jogurtem i olejm. Masy połączyć. Dodać rozgniecionego dokładnie widelcem banana i czekoladę. Nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie formę wyjąć z piekarnika, na każdej babeczce położyć dużą piankę marshmallow i wstawić z powrotem do piekarnika - najlepiej na opcję grilowania, na górnym poziomie, na 2-3 minuty cały czas kontrolując stan pianek (najpierw pęcznieją, potem się lekko rumienią i topią, łatwo przypalić...). Wyjąć z piekarnika, po chwili wyjąć papilotki z babeczkami z formy. Lekko ostudzić, jeść jeszcze minimalnie ciepłe.
Smacznego!
P.
BARDZO PIEKNE CIASTKA
OdpowiedzUsuń