piątek, 14 czerwca 2013

Czekoladowo-bananowe marshamallow cupcakes

 Lekarstwo na burzową pogodę i zły nastrój? Szybki przegląd szafek w poszukiwaniu inspiracji i ekspresowe pieczenie babeczek z najciekawszych znalezionych produktów! Wilgotne muffiny o intensywnie czekoladowo-bananowym smaku wzbogacają grillowane pianki. Na "surowo" raczej marshmallow nie jadam, przeszkadza mi ich nadmierna słodycz i sztuczny posmak, jednak wersja podpieczona to zupełnie co innego! Co prawda próbowałam podpalić dom i klika zwęglonych pianek wylądowało w koszu, ale już druga tura wyszła świetnie - wystarczy nie przesadzić w czasem podpiekania. Grillowane mashmallow idealnie dopełniają smak babeczek i tworzą niecodzienną, ciągnącą się polewę. A do tego tak fajnie wyglądają... Polecam :)


Czekoladowo-bananowe marshamallow cupcakes

Składniki:
na 9-10 babeczek
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • dojrzały banan
  • 30 g gorzkiej czekolady, rozdrobnionej
  • pianki marshamallow na wierzch
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać kakao i cukier. W oddzilenej misce połączyć jajko z jogurtem i olejm. Masy połączyć. Dodać rozgniecionego dokładnie widelcem banana i czekoladę. Nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie formę wyjąć z piekarnika, na każdej babeczce położyć dużą piankę marshmallow i wstawić z powrotem do piekarnika - najlepiej na opcję grilowania, na górnym poziomie, na 2-3 minuty cały czas kontrolując stan pianek (najpierw pęcznieją, potem się lekko rumienią i topią, łatwo przypalić...). Wyjąć z piekarnika, po chwili wyjąć papilotki z babeczkami z formy. Lekko ostudzić, jeść jeszcze minimalnie ciepłe.

Smacznego!
P.




1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)