piątek, 25 kwietnia 2014

Sernik limonkowo-cytrynowy z bezą


Serniki takie jak ten mogłabym jeść chyba codziennie. Co prawda przygotowanie jest nieco skomplikowane, ale zdecydowanie warto się wysilić! Wszystko jest tu pyszne - od delikatnego biszkoptowego spodu, przez puszystą, intensywnie cytrusową masę serową aż do lekkiej bezowej pierzynki. Do tego, muszę się pochwalić, że na wierzchu ciasta wyszła mi urocza rosa, a moja babcia mówi, że to wyższa szkoła jazdy :) Tak więc ten sernik cytrynowo-limonkowy to ciasto naprawdę genialne, a rzadko mówię to o sernikach. Polecam na każde rodzinne czy przyjacielskie spotkanie zwłaszcza teraz, gdy przez rosnącą temperaturę nie mamy ochoty na przesadnie słodkie i ciężkie wypieki. Na przykład na nadchodzącą majówkę taki orzeźwiający sernik pasuje jak ulał.


 
Sernik cytrynowo-limonkowy z  bezą
przepis stąd

Ciasto:
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka z 1/2 limonki
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
Masa serowa:
  • 750 g twarogu
  • 4 jajka całe
  • 3 żółtka 
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 90 g mączki ziemniaczanej
  • 50 g mąki
  • sok z 1 limonki
  • skórka z 1/2 limonki
  • skórka z 1/2 cytryny
Beza:
  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesianą mąkę, otarte skórki z limonki i cytryny, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Dokładnie zmieszać. Ciasto rozsmarować równomiernie na dnie okrągłej formy posmarowanej rozpuszczonym masłem i oprószonej mąką. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na 20-22 minuty. Upieczony spód odstawić do przestygnięcia.
Przygotować masę serową: masło  utrzeć z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodać 7 żółtek, mieszając do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodać twaróg. Masę odstawić na chwilę. Ubić pianę z 4 białek. Do masy serowej stopniowo dodawać przesianą mączkę ziemniaczaną i przesianą mąkę, otarte skórki z cytryny i limonki oraz sok z limonki. Na końcu dodać ubitą pianę. Delikatnie wymieszać. Masę serową równomiernie wylać na wcześniej upieczony spód i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na 40-45 minut. Pod koniec pieczenia sernika ubić pianę z 3 białek, stopniowo dodając cukier. Pianę wyłożyć na upieczony sernik. Całość wstawić do piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 200 (można na chwilę włączyć opcję grill od góry), aż masa białkowa zrobi się złota. Sernik odstawić do przestygnięcia.

Smacznego! 
P.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)