piątek, 23 grudnia 2011

Piernikowe muffiny z bakaliami


O tym, że obiecałam przygotować jakiś świąteczny smakołyk na poranne spotkanie ze znajomymi przypomniałam sobie późnym wieczorem. Jak zawsze rozwiązaniem były muffiny - można je przecież zrobić błyskawicznie, a składniki dobrać niemal dowolnie. Znalazłam w domu mnóstwo bakalii, więc babeczki idealnie spełniały świąteczne wymogi. Nie były przesłodzone, polecam więc właśnie na poranek - np. na świąteczne śniadanko, by się nie przejeść, a jednak od początku dnia kosztować samych smakołyków.


Piernikowe muffiny z bakaliami

Składniki:
  • 300 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub domowej mieszanki korzennej)
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 220 g ulubionych bakalii (u mnie: rodzynki, suszone śliwki, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawami, wymieszać z cukrem. Masło rozpuścić, dodać mleko i roztrzepane jajka. Masę płynną połączyć z sypką. Dodać bakalie (większe - np. śliwki - wcześniej posiekać), wymieszać łyżką. Masę nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)