O tym, że obiecałam przygotować jakiś świąteczny smakołyk na poranne spotkanie ze znajomymi przypomniałam sobie późnym wieczorem. Jak zawsze rozwiązaniem były muffiny - można je przecież zrobić błyskawicznie, a składniki dobrać niemal dowolnie. Znalazłam w domu mnóstwo bakalii, więc babeczki idealnie spełniały świąteczne wymogi. Nie były przesłodzone, polecam więc właśnie na poranek - np. na świąteczne śniadanko, by się nie przejeść, a jednak od początku dnia kosztować samych smakołyków.
Piernikowe muffiny z bakaliami
Składniki:
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub domowej mieszanki korzennej)
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 220 g ulubionych bakalii (u mnie: rodzynki, suszone śliwki, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)