niedziela, 1 lipca 2012

Mocno czekoladowe ciasto z malinami




Odpoczywam. A w miedzy czasie trochę piekę oczywiście. Kolejny wypiek "meczowy", pochłonięty w mgnieniu oka na półfinale. Bałam się, że nie wszystkim zasmakuje, bo jest baaaardzo mocno czekoladowe (fajnie tak otworzyć szafkę kuchenną i gdzieś z tyłu znaleźć 4 zapomniane tabliczki!), na szczęście jednak maliny (moje pierwsze w tym roku <3) idealnie równoważą wytrawność czekolady, dzięki czemu wszyscy (nawet niecierpiacy gorzkiej czekolady D.) docenili ciacho. 


Mocno czekoladowe ciasto z malinami
na podstawie MoichWypieków 


Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 łyżki kakao
  • 3  jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 300 g malin
Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić z odrobiną wody i masłem, dodać kakao, lekko przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, kakao, dodać oba cukry i dokładnie je wymieszać z mąką. Jajka rozmącić z jogurtem. Połączyć wszystkie trzy masy (sypką, czekoladę i jajka), wymieszać dokładnie. 
Formę (u mnie kwadratowa o boku 22 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą bądź kaszą manną. Wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć maliny, lekko je wgniatając. Piec ciasto około 50 minut w temperaturze 170°C. Lekko Przestudzić.


Smacznego!
P.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)