czwartek, 5 lipca 2012

"Sernik" z jogurtów bałkańskich



Da się zrobić sernik bez sera? Da się! I uwaga, smakuje, jak z sera. Leciutki, delikatny, puszysty i inne temu podobne określenia. Kluczem do sukcesu są jogurty bałkańskie, ewentualnie greckie - w każdym razie coś o konsystencji bardziej gęstej niż zwykłe jogurty naturalne. Mogę nawet udawać, że to produkt light, skoro  główny składnik to nie ser, a jogurty, ale nie oszukujmy się, każdy sernik swoje kalorie ma. Dodatkowym plusem jest banalność przygotowania, nie wiem czy kiedyś robiłam prostszy sernik. Dla mnie cudo, na pewno wrócę do tego ciasta, może pokombinuję z jakimiś dodatkami, smakami? 


Sernik z jogurtów bałkańskich
porcja na tortownicę o średnicy 18 cm 

Składniki:
  • 650-700 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 budynie waniliowe (w sumie 80g proszku)
  • kilkanaście okrągłych biszkoptów (bezglutenowych)
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z jogurtami i budyniami. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy jogurtowej. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową (masa będzie bardzo płynna, warto chronić ją przed wypłynięciem). Na spodzie blaszki poukładać jak najciaśniej biszkopty (można trochę połamać, by zapełnić luki) i wylać na nie masę sernikową. Piec w temperaturze 160 stopni przez 80-90 minut (warto przykryć wierzch folią aluminiową i zdjąć ją15-20 minut przed końcem pieczenia, by ciasto nie spiekło się zanadto). Gotowe ciasto zostawić jeszcze na jakiś czas w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, następnie wystawić i całkowicie ostudzić. 


Smacznego!
P.

7 komentarzy:

  1. O wow, ale puchaty i wyrośnięty! Zapraszam do akcji sernikowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie, że taki delikatny i leciutki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. super :) ja zazwyczaj daję jeszcze budyń ale muszę wypróbować tę wersję bez :D

    OdpowiedzUsuń
  4. @Nadzieja

    aaaaa, dzięki za olśnienie! Wypisując składniki coś mi się zdawało, że o czymś zapomniałam ;p sesja mi chyba pamięć wypaliła i spisując przepis kilka dni po przygotowaniu ciężko mi skojarzyć :> już poprawione, mam nadzieję, że jeszcze nikt się na błędnym przepisie nie przejechał (a jak komuś wyszło bez budyniu, to dajcie znać!). Przepraszam wszystkich!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam serniki pod każdą postacią:D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)