sobota, 24 marca 2012

Granola pomarańczowo - kokosowa



Kolejna pyszna granola na naszym blogu. Zdecydowanie najzdrowsza, najmniej dosładzana i wyjątkowa. Wyszła pyszna, choć bardziej sypka i mniej "grudkowata" niż poprzednie, ale to właśnie przez dużo mniejszą ilość cukru i miodu. Lekko tropikalna, jak zawsze pięknie pachnąca i nadająca się wspaniale na śniadanie. Te granole to po prostu uzależniają, aż ciężko się powstrzymać przed pieczeniem kolejnych i kolejnych... I przed podjadaniem ich ze słoika. :)





Granola pomarańczowo-kokosowa
Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki otrębów
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka migdałów (lub innych orzechów, mogą być rozdrobnione)
  • 1 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 łyżka starej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 szklanka suszonych owoców (żurawiny, rodzynek, mogą być też inne, rozdrobnione)

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Wymieszać sok, miód, cynamon, aromat i skórkę pomarańczową w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia miodu. Odstawić.
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, otręby, siemię i migdały. Przelać płynne składniki do suchych (wiórek i owoców nadal nie dodawać). Wymieszać dokładnie, aż wszystkie składniki będą mokre. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, rozłożyć równo. Piec 10-15 minut, wtedy dodać wiórki kokosowe, a granolę poodwracać na drugą stronę. Wstawić i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Na koniec dodać suszone owoce i przełożyć do szczelnego pojemnika. 


Smacznego!
J.

1 komentarz:

  1. taka granola jest najlepsza: domowa i z dużymi posklejanymi kawałkami :D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)