poniedziałek, 26 marca 2012

Muffiny korzenne z marchewką i kremem



Kolejna wariacja na temat marchewki w wypiekach. Tym razem muffinki nie mają "sufletowej" konsystencji, bo jaj jest mniej niż w poprzednich marchewkowych babeczkach. No i tu o smaku wcale nie decyduje marchew, a przyprawy - muffiny są bowiem bardzo aromatyczne dzięki ogromowi przypraw korzennych. Idealnie smakują wraz z ozdabiającym wierzch kremem, który nieco neutralizuje wyrazisty smak ciasta.

Muffiny korzenne z marchewką i kremem

Składniki:
na 12 sztuk
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka drobno utartej marchwi
  • 1 szklanka mąki
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • paczuszka przypraw korzennych
krem:

  • sok z  połówki pomarańczy
  • 300 g naturalnego (lub waniliowego) serka homogenizowanego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła

Porządne utrzeć jajka z cukrem aby powstała puszysta masa. Następnie bez pośpiechu dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Na koniec dodać marchew i przyprawy. Wszystko wymieszać, nakładać ciasto do papilotek.
Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić. Przygotować krem ucierając masło z cukrem i dodając serek i sok z pomarańczy (gdyby było za rzadkie, dodać więcej masła). Krem ostudzić, a następnie ozdobić nim gotowe muffiny. 

Smacznego!
P.
 

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)