Kolejna wariacja na temat marchewki w wypiekach. Tym razem muffinki nie mają "sufletowej" konsystencji, bo jaj jest mniej niż w poprzednich marchewkowych babeczkach. No i tu o smaku wcale nie decyduje marchew, a przyprawy - muffiny są bowiem bardzo aromatyczne dzięki ogromowi przypraw korzennych. Idealnie smakują wraz z ozdabiającym wierzch kremem, który nieco neutralizuje wyrazisty smak ciasta.
Muffiny korzenne z marchewką i kremem
Składniki:
na 12 sztuk
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka drobno utartej marchwi
- 1 szklanka mąki
- 0,75 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- paczuszka przypraw korzennych
krem:
Porządne utrzeć jajka z cukrem aby powstała puszysta masa. Następnie bez pośpiechu dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Na koniec dodać marchew i przyprawy. Wszystko wymieszać, nakładać ciasto do papilotek.
Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić. Przygotować krem ucierając masło z cukrem i dodając serek i sok z pomarańczy (gdyby było za rzadkie, dodać więcej masła). Krem ostudzić, a następnie ozdobić nim gotowe muffiny.
- sok z połówki pomarańczy
- 300 g naturalnego (lub waniliowego) serka homogenizowanego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
Porządne utrzeć jajka z cukrem aby powstała puszysta masa. Następnie bez pośpiechu dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Na koniec dodać marchew i przyprawy. Wszystko wymieszać, nakładać ciasto do papilotek.
Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić. Przygotować krem ucierając masło z cukrem i dodając serek i sok z pomarańczy (gdyby było za rzadkie, dodać więcej masła). Krem ostudzić, a następnie ozdobić nim gotowe muffiny.
Smacznego!
marchewkowe zawsze na tak :).
OdpowiedzUsuń