piątek, 23 marca 2012

Muffiny cytrynowo-kokosowe


Muffinki znów na moim stole :) Tym razem połączenie kwaśnej cytryny i słodkiego kokosa. Ciasto wyszło dość zwarte, cięższe niż zwykle, dzięki czemu by zaspokoić słodyczowy głód wystarczy skusić się na jedną babeczkę. Całość dopełniła czekoladowa polewa, ale równie dobrze sprawdziłby się lukier.

Muffiny cytrynowo-kokosowe

Składniki:
na 12 sztuk
  • 75 g masła
  • 250 g mąki
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g cukru
  • skórka i sok z cytryny
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • dodatkowo: 70 g gorzkiej czekolady na polewę

Masło rozpuścić i ostudzić. W jednej misce wymieszać sypkie składniki, a w drugiej sok z cytryny, jogurt, jajko i ostudzone masło. Szybko wymieszać suche składniki z mokrymi.
Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić. Gotowe muffiny maczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej, pozostawić aż polewa stężeje.


Smacznego!
P.
 

3 komentarze:

  1. jak kwaśna cytryna to jest pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokos, czekolada, cytryna. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. z cytryną lubię, a z kokosem jeszcze bardziej :D.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)