wtorek, 7 maja 2013

Batoniki podwójnie czekoladowe z bakaliami

Co by tu właściwie napisać, gdy najprostsze streszczenie przepisu brzmi: czekolada z czekolady :) Tak, tak, dokładnie. Roztopić czekolady, by zaraz znowu musiały zastygnąć... może to trochę dziwne, ale to naprawdę fajna alternatywa dla zajadania się kolejnymi kostkami prosto z opakowania. Możemy stworzyć batoniki z połączenia ulubionych czekolad i z dodatkami, o jakich tylko w sklepach marzymy. U mnie prosto, ale dla mnie idealnie. Gorzka czekolada, bo to zdrowe, biała, bo słodko i bakalie, które akurat trafiły się w kuchni, by było jeszcze smaczniej i ładnie wyglądało. 
Batoniki podwójnie czekoladowe z bakaliami

Składniki:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady białej
  • bakalie (u mnie żurawina, suszone śliwki, migdały, kokos)
Gorzką czekoladę połamać i na wolnym ogniu rozpuszczać w kąpieli wodnej (metalową miskę ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą), aż do uzyskania jednolitej masy. W oddzielnej kąpieli podobnie roztopić czekoladę białą. Na desce lub blaszce położyć folię spożywczą i na nią wylać grubą warstwę ciemnej czekolady, starając się utworzyć prostokąt (nieco większy niż standardowe czekolady). Na warstwę ciemną wylać esy-floresy z czekolady białej, najlepiej utworzyć ciekawy łaciaty wzorek za pomocą patyczka. Wierzch obficie obsypać ulubionymi bakaliami - większe kawałki uprzednio posiekać, jeśli używamy orzechów to lekko wcisnąć je w czekoladę, by się trzymały. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Gdy tabliczka całkowicie zastygnie pokroić ostrym nożem na batoniki (wychodzi 8-9 sporych kawałków). Przechowywać w lodówce.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

  1. To ciekawy pomysł. ; )
    Wyglądają 100 razy lepiej niż kupne!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)