Wyjątkowe ciastka owsiane, które robi się w mig! Różnią się smakiem od innych przedstawicieli tej pysznej grupy wypieków. Przypominają bowiem bardziej cienkie płatki, niż zwyczajne ciacha. Smak jest ciężki do opisania - mocno maślane, intensywnie owsiane i słodziutkie. Ale zdecydowanie pyszne i wciągające. Po prostu nie ma możliwości skończyć jedzenie ich po tylko jednym ciastku, ręka sama łapie następne, i następne i... aż się skończą! :)
Chrupiące ciastka owsiane
porcja na około 40 ciastek
przepis z tego bloga
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, żółtko i aromat, następnie zmiksować.
Dosypać suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sól, płatki owsiane, wymieszać.
Wykładać małą łyżeczką masę na papier, zachowując odstępy około 5 cm między porcjami - ciasta mocno się rozpłyną podczas pieczenia - średnio nakładać po 9 porcji na blaszkę.
Piec około 7 minut - aż brzegi ciasteczek będą złoto-brązowe. Nie piec za długo.
Wyjąć, odczekać aż troszkę przestygną (około 5 minut) i zdjąć z papieru do pieczenia, odstawić do ostudzenia i zesztywnienia na kratce.
Smacznego!
J.
Jakie cieniutkie chrupiące krążki:)
OdpowiedzUsuńChrupiące i pyszne
OdpowiedzUsuń