piątek, 2 sierpnia 2013

Muffiny z musli i wiśniami


Zapraszam na kolejne (po porzeczkowych) z zapowiadanych muffinów z owocami lata. Tym razem w roli głównej moje ukochane, krwistoczerwone, kwaskowate wiśnie. Stanowią wspaniałą niespodziankę po rozgryzieniu babeczki. Dla towarzystwa mają przyjemnie pochrupujące płatki typu granola. A przygotowane, jak zawsze w przypadku muffinów, w mgnieniu oka. Najwięcej czasu pochłania wydrylowanie wiśni, potem to już łatwizna!

Muffiny z musli i wiśniami

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mieszanki musli (u mnie granola z suszonymi owocami i kokosem)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • szklanka wydrylowanych wiśni
W jednej misce zmieszać składniki suche (także musli), w drugiej roztrzepać jajka z maślanką i olejem. Obie masy połączyć. Do formy na muffiny wypełnionej papilotkami nałożyć masę, do 1/2 wysokości. Następnie lekko wcisnąć w ciasto wiśnie (po 2-4 szt) i zakryć resztą ciasta. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzić na kratce. Przed podaniem można udekorować lukrem cytrynowym.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)