W najupalniejszy weekend tego roku jak na mnie przystało nie przestraszyłam się żaru i dzielnie stanęłam przy piekarniku. Przygotowałam trzy rodzaje iście wakacyjnych babeczek - pełnych owoców lata. A wszystko dlatego, że miałam przyjemność upiec smakołyki na piknik dla dzieci (nie uczestniczyłam w nim osobiście, więc nie wiem czy dzieciom smakowało, ale mam cichą nadzieję, że tak, bo mi bardzo podpasowało ;p).
Zacznijmy od muffinów porzeczkowych - już ostatnio rozpływałam się nad tymi owocami więc teraz powiem tylko, że w babeczkach na bazie słodkich, dojrzałych bananów kwaskowe czerwone kuleczki smakują wyśmienicie!
Muffiny bananowe z porzeczkami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki otrębów
- 2 małe dojrzałe banany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 2/3 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- szklanka czerwonych porzeczek
W jednej misce zmieszać składniki suche, w drugiej roztrzepać jajka z maślanką i olejem. Obie masy połączyć. Dodać rozgniecione banany. Na koniec delikatnie wmieszać porzeczki. Do formy na muffiny wypełnionej papilotkami nałożyć masę, do 3/4 wysokości. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzić na kratce.
Smacznego!
P.
pysznie wyglądają:) chętnie się poczęstuje:D:D
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie:) z porzeczkami nigdy nie robiłam, muszę spróbować:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBabeczki smakują rewelacyjnie☺ Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń