Kolejna niedziela - kolejny przepis na chleb. I kolejny raz mam problem z opisaniem jego smaku. Wydaje mi się poza tym, że dla większości osób chleby na zakwasie, jeśli nie miałyby dodatków smakowałyby podobnie. Może te pszenne byłyby lżejsze, a żytnie cięższe... Jednak dla mnie one smakiem się różnią. W tym, mimo że nazwałam go "chlebem na miodzie", miód praktycznie nie jest wyczuwalny. Całego charakteru nadaje mu kminek - chleb zarówno nim pachnie, jak i smakuje. Wszystkim miłośnikom kminku z pewnością ten wypiek przypadnie do gustu...
Chleb na miodzie
porcja na keksówkę 10 x 25 cm
Składniki:
Na zaczyn:
- 100 g zakwasu żytniego
- 75 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 100 ml wody
Na ciasto:
- 175 g mąki pszennej razowej
- 350 g mąki orkiszowej chlebowej (typ 1100)
- 300 ml wody
- 1,5 łyżeczi drożdży suszonych
- 30 g miodu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kminku
Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 12 godzin. Dodać do nich pozostałe składniki na ciasto i wymieszać do powstania gładkiej masy. Pozostawić przykryte ściereczką na około 3 godzin. Następnie przełożyć do wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami formy i odstawić na około 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Wstawić chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i pic jeszcze 40 minut. Wyjąć, odczekać kilka minut, wyjąć z formy i studzić do końca na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)