niedziela, 28 lipca 2013

Chleb na miodzie - Blondies in the bakery IX


Kolejna niedziela - kolejny przepis na chleb. I kolejny raz mam problem z opisaniem jego smaku. Wydaje mi się poza tym, że dla większości osób chleby na zakwasie, jeśli nie miałyby dodatków smakowałyby podobnie. Może te pszenne byłyby lżejsze, a żytnie cięższe... Jednak dla mnie one smakiem się różnią. W tym, mimo że nazwałam go "chlebem na miodzie", miód praktycznie nie jest wyczuwalny. Całego charakteru nadaje mu kminek - chleb zarówno nim pachnie, jak i smakuje. Wszystkim miłośnikom kminku z pewnością ten wypiek przypadnie do gustu...



Chleb na miodzie

porcja na keksówkę 10 x 25 cm
Składniki:
Na zaczyn:
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 75 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 100 ml wody
Na ciasto:
  • 175 g mąki pszennej razowej
  • 350 g mąki orkiszowej chlebowej (typ 1100)
  • 300 ml wody
  • 1,5 łyżeczi drożdży suszonych
  • 30 g miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminku
Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 12 godzin. Dodać do nich pozostałe składniki na ciasto i wymieszać do powstania gładkiej masy. Pozostawić przykryte ściereczką na około 3 godzin. Następnie przełożyć do wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami formy i odstawić na około 2 godziny. 
Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Wstawić chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i pic jeszcze 40 minut. Wyjąć, odczekać kilka minut, wyjąć z formy i studzić do końca na kratce. 

Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)