Miłości do zdrowego jedzonka nauczyłam się od mojej siostrzyczki. Ona swego czasu była w tym mistrzynią. Zatem, jeżeli mam wybierać ciasteczka to zawsze biorę owsiane. Jednak takie zwyczajne nie każdego zwalą z nóg. Inaczej jest z tymi. Mają głęboki, orzeźwiający cytrynowy aromat. Obecność w nich serka sprawia, że są bardzo delikatne. A do tego smak płatków owsianych - magia!
Cytrynowe ciasteczka owsiane
Przepis na 50-60 ciasteczek.
Składniki:
- 225 g masła
- 8 łyżek twarożku (jak do serników)
- 1-1/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- 1-1/3 szklanki mąki
- 1-1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- ½ łyżeczki soli
Polewa
- 1 jajko
- 1 białko jajka
- cukier
W dużej misce utrzeć masło, serek i cukier, aż staną się lekkie i puszyste. Dodać żółtko, skórkę i aromat. Wymieszać mąkę, z płatkami owsianymi i solą. Ostrożnie dodać sypkie produkty do mieszaniny kremowej i dokładnie wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać w miarę dużych odstępach, ponieważ kulki "się spłaszczą" i będą zajmować więcej miejsca. Rozbełtać jajko i białko. Posmarować nimi kulki. Posypać odrobinę cukrem - jak chcemy słodkie ciasteczka to mocniej.
Piec w 180 stopniach przez około 15 minut, do momentu, aż zbrązowieją. Studzić na kratce.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)