wtorek, 12 kwietnia 2011

Cytrynowe ciasteczka owsiane



Miłości do zdrowego jedzonka nauczyłam się od mojej siostrzyczki. Ona swego czasu była w tym mistrzynią. Zatem, jeżeli mam wybierać ciasteczka  to zawsze biorę owsiane. Jednak takie zwyczajne nie każdego zwalą z nóg. Inaczej jest z tymi. Mają głęboki, orzeźwiający cytrynowy aromat. Obecność w nich serka sprawia, że są bardzo delikatne. A do tego smak płatków owsianych - magia!


Cytrynowe ciasteczka owsiane
Przepis na 50-60 ciasteczek.
Składniki:
  • 225 g masła
  • 8 łyżek twarożku (jak do serników)
  • 1-1/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 1-1/3 szklanki mąki
  • 1-1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • ½ łyżeczki soli

Polewa
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • cukier
W dużej misce utrzeć masło, serek i cukier, aż staną się lekkie i puszyste. Dodać żółtko, skórkę i aromat. Wymieszać mąkę, z płatkami owsianymi i solą. Ostrożnie dodać sypkie produkty do mieszaniny kremowej i dokładnie wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać w miarę dużych odstępach, ponieważ kulki "się spłaszczą" i będą zajmować więcej miejsca. Rozbełtać jajko i białko. Posmarować nimi kulki. Posypać odrobinę cukrem - jak chcemy słodkie ciasteczka to mocniej. 
Piec w 180 stopniach przez około 15 minut, do momentu, aż zbrązowieją. Studzić na kratce.

Smacznego! 
J. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)