Prezentuję kolejne owocowe muffiny. Tym razem z czekoladową nutką. Jest to wspaniały pomysł na wykorzystanie wiśni. Są puszyste, wilgotne, o bardzo mocnym smaku. Wyjątkowym smaku, bo połączenie wiśni z czekoladą jest jednym z najlepszych.
Muffiny czekoladowe z wiśniami
przepis z tej strony
porcja na 12 muffinek
Składniki:
- 1 szklanka świeżych, odpestkowanych wiśni
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki drobnego cukru (może być brązowy)
- 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
- 125 g masła
- pół szklanki maślanki
- 2 jajka, roztrzepane
Masło roztopić, ostudzić. Wszystkie składniki wyjąć wcześniej, ponieważ powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 200ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, cukier i czekoladę. W drugiej misce wymieszać jajka, maślankę i roztopione masło. Składniki mokre dodać do suchych, dołożyć wiśnie i wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste). Nie musi być dokładnie, mogą pozostać grudki.
Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości. Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, odczekać aż lekko ostygną, po czym studzić do końca na kratce.
Smacznego!
J.
Wiśnie i czekolada to połączenie doskonałe. Pyszności :D
OdpowiedzUsuńKojarzą mi się z bożym narodzeniem :) śliczne
OdpowiedzUsuńO, akurat dzisiaj kupiłam sobie wisienki, po raz pierwszy w tym roku. ;) Mniam! ;)
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam wiśnię i czekoladę, piękne muffinki :-)
OdpowiedzUsuńCzekolada i wisnie zawsze pysznie smakuja:-)
OdpowiedzUsuńjak widzę twoje wiśniowe mufiiny to znów mam wielką ochotę na coś wiśniowego :D pysznie się prezentują
OdpowiedzUsuńŚliczne muffinki.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za udział w akcji, choć nie spodziewałam się aż tylu przepisów :)
jestem przeszczęśliwa!
Pozdrawiam!
A ile cukru????????
OdpowiedzUsuń