Kolejne wspaniałe muffiny dla nagłych gości. Puszyste i pachnące - czyli mające to, co w muffinach jest konieczne. Poza tym można je jeść bez wyrzutów sumienia i szybko zaspokoić głód.
Muffiny bananowo - owsiane
porcja na 12 muffinów
przepis pochodzi z Minta Eats
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 2/3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki jogurtu
- 50 ml oleju roślinnego
- 1 duże jajko
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Rozgnieść dwa banany na puree. Trzeciego banana pokroić na 12 plasterków.
Do miski przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz płatki owsiane i cynamon. W drugiej misce wymieszać jogurt z olejem, jajkiem i esencja waniliową. Dodać puree bananowe i wymieszać.
Dodać „mokre” składniki do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie.
Napełnić ciastem foremki do muffinów. Na wierzchu każdej porcji ciasta ułożyć plasterek banana.
Piec około 25 minut, aż muffiny będą złotobrązowe, a patyczek wbity w babeczkę wyjdzie czysty, bez przyczepionych mokrych kruszynek.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Wyjąć babeczki z formy i ostudzić na kratce.
Smacznego!
J.
Bardzo lubię połączenie bananów i płatków owsianych. Na pewno pyszne muffiny :D
OdpowiedzUsuńmniam, jak tylko zobaczyłam przepis to je zrobiłam i muszę przyznać, że przepycha!! :)) pozwolę sobie wrzucić efekty niebawem na swojego bloga. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietne muffinki :)
OdpowiedzUsuńIdealne do akcji na Mikserze Muffinkowo 2011,
Pozdrawiam :)
Domi, już od dawna się zbierałam, żeby dołączyć do akcji, więc dodałam wszystkie przepisy opublikowane podczas jej trwania. :)
OdpowiedzUsuń