poniedziałek, 25 lipca 2011

Tarta z porzeczkami


W dzieciństwie nie jadałam kogla mogla. Praktycznie pierwszy raz kojarzę, żebym go jadła parę miesięcy temu. Jednak tym razem poszłam o krok do przodu i odważyłam się zrobić z nim ciasto. Oczywiście miksując jajka nad wrzącą wodą, żeby nie ryzykować. ;)
I efektem była ta wspaniała tarta - mocno kremowa, owocowa i orzeźwiająca. Ma wyjątkowy smak i jest idealna na gorące dni. 

Tarta z porzeczkami
porcja na formę o średnicy 22 cm

Składniki:
na ciasto:
  • 125g mąki
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 75g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
na farsz:
  • 270g czerwonych porzeczek
  • 180g czarnych porzeczek
  • pestki dużego granatu
  • 6 żółtek
  • 75g cukru
  • 600ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka aromatu waniliowego
Formę do tarty posmarować cienko masłem. Do malaksera przesiać mąkę, kakako, cukier puder i sól, dodać masło i miksować, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Przełożyć składniki do dużej miski, wbić żółtko i wlać zimną wodę. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na koło o średnicy 30cm. Ciasto ostrożnie przełożyć do formy i dokłądnie wypełnić wnętrze. Docisnąć wokół krawędzi, usunąć jego nadmiar. Dobrze jest zostawić odrobinę ciasta, aby mieć do uzupełnienia w razie jak nam popęka. Arkusz papieru do pieczenia zgnieść, po czym włożyć do środka. Wsypać fasolki przeznaczone do pieczenia i schłądzać ciasto w lodówce przez 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Wyjąć ciasto z lodówki i piec tartę przez 15 minut. Następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz fasolki. W razie potrzeby uzupełnić powstałe pęknięcia. Wstawić ciasto na kolejne 10 minut, wyjąć i wystudzić.
Przy pomocy widelca oddzieclić porzeczki od gałązek i wymieszać z owocami granatu, schłodzić.
Zagotować wodę w małym rondelku. W żaroodpornym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, umieścić na rondlem z wrzącą wodą, ubijać przez 10 minut, aż krem zacznie gęstnieć. W innym rondlu zagotować śmietankę z aromatem waniliowym. Wlać do kogla mogla i wymieszać. Ubijać na małym ogniu przez 5-8 minut.
Zdjąć krem z ognia. Krem schłodzić, a następnie wylać na upieczone ciasto. Schładzać przez 3-4 godziny. Przed podanie posypać na wierzchu porzeczkami. Z lodówki wyjmować dopiero tuż przed podaniem. Nie trzymać zbyt długo poza lodówką.

Smacznego!
J.





4 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)