W dzieciństwie nie jadałam kogla mogla. Praktycznie pierwszy raz kojarzę, żebym go jadła parę miesięcy temu. Jednak tym razem poszłam o krok do przodu i odważyłam się zrobić z nim ciasto. Oczywiście miksując jajka nad wrzącą wodą, żeby nie ryzykować. ;)
I efektem była ta wspaniała tarta - mocno kremowa, owocowa i orzeźwiająca. Ma wyjątkowy smak i jest idealna na gorące dni.
Tarta z porzeczkami
porcja na formę o średnicy 22 cm
Składniki:
na ciasto:
Wyjąć ciasto z lodówki i piec tartę przez 15 minut. Następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz fasolki. W razie potrzeby uzupełnić powstałe pęknięcia. Wstawić ciasto na kolejne 10 minut, wyjąć i wystudzić.
Przy pomocy widelca oddzieclić porzeczki od gałązek i wymieszać z owocami granatu, schłodzić.
Zagotować wodę w małym rondelku. W żaroodpornym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, umieścić na rondlem z wrzącą wodą, ubijać przez 10 minut, aż krem zacznie gęstnieć. W innym rondlu zagotować śmietankę z aromatem waniliowym. Wlać do kogla mogla i wymieszać. Ubijać na małym ogniu przez 5-8 minut.
Zdjąć krem z ognia. Krem schłodzić, a następnie wylać na upieczone ciasto. Schładzać przez 3-4 godziny. Przed podanie posypać na wierzchu porzeczkami. Z lodówki wyjmować dopiero tuż przed podaniem. Nie trzymać zbyt długo poza lodówką.
Smacznego!
J.
na ciasto:
- 125g mąki
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- 75g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 270g czerwonych porzeczek
- 180g czarnych porzeczek
- pestki dużego granatu
- 6 żółtek
- 75g cukru
- 600ml śmietanki kremówki
- łyżeczka aromatu waniliowego
Wyjąć ciasto z lodówki i piec tartę przez 15 minut. Następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz fasolki. W razie potrzeby uzupełnić powstałe pęknięcia. Wstawić ciasto na kolejne 10 minut, wyjąć i wystudzić.
Przy pomocy widelca oddzieclić porzeczki od gałązek i wymieszać z owocami granatu, schłodzić.
Zagotować wodę w małym rondelku. W żaroodpornym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, umieścić na rondlem z wrzącą wodą, ubijać przez 10 minut, aż krem zacznie gęstnieć. W innym rondlu zagotować śmietankę z aromatem waniliowym. Wlać do kogla mogla i wymieszać. Ubijać na małym ogniu przez 5-8 minut.
Zdjąć krem z ognia. Krem schłodzić, a następnie wylać na upieczone ciasto. Schładzać przez 3-4 godziny. Przed podanie posypać na wierzchu porzeczkami. Z lodówki wyjmować dopiero tuż przed podaniem. Nie trzymać zbyt długo poza lodówką.
Smacznego!
J.
Dużo owoców, kolorowo - idealnie !
OdpowiedzUsuńalez to musi smakować pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo smaczną !:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada. Tarty z owocami + kakaowe spody to idealna kombinacja!
OdpowiedzUsuń