Kolejne przepyszne muffiny, według mnie jedne z najlepszych, jakie jadłam. Są bardzo puszyste i lekkie. Dzięki zawartości ricotty wspaniale rozpływają się w ustach. Cukier muscovado nadaje im dodatkowo wyjątkowego, dla mnie lekko czekoladowego, posmaku. Bajeczne wykorzystanie jagód!
Muffiny jagodowe z ricottą
porcja na 12 muffinek
na podstawie "Gotuję bo lubię"
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru muscovado
- skórka otarta z 1 cytryny
- 80 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki ricotty
- 2 jajka
- 1 szklanka jagód
Wszystkie składniki wcześniej przygotować, żeby miały temperaturę pokojową.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Masło ubijać z cukrem i jajkami przez około 3 minuty. Dodać ser oraz skórkę i jeszcze chwilę miksować. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem i dodać do mokrych składników. Miksujemy tylko chwilkę, do czasu aż składniki się połączą. 3/4 szklanki jagód dodać do ciasta (od chwili dodania owoców ciasto mieszać już tylko łyżką), a resztę zostawić do posypania wierzchu.
Ciasto umieścić w papilotkach (do 3/4 wysokości), na wierzchu poukładać po kilka jagód (wcisnąć je w ciasto). Wstawić muffiny do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut lub do momentu, kiedy wbity w środek patyczek będzie wychodzić suchy.
Smacznego!
J.
Robiłam kiedyś podobne, faktycznie są obłędne!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, zostałyście nominowane ;)
OdpowiedzUsuń