Zwyczajne ciasta czasem okazują się najlepsze. Niekiedy miewam ochotę na proste ciasto drożdżowe, to jest wspaniałe. Przepis bardzo prosty do wykonania, niezawodny i przepyszny. Można je też robić z różnymi owocami.
Ciasto drożdżowe z kruszonką
przepis pochodzi od Dorotki
porcja na keksówkę o wymiarach 13x27 cm
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 12 g drożdży świeżych
- pół szklanki (125 ml) letniego mleka
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 45 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g miękkiego masła
- 10 płaskich łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego (8g)
do posmarowania:
- 1 jajko
Z drożdżami zrobić rozczyn: wymieszać je z dwoma łyżkami mleka, łyżką cukru i maki, odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na około 90 minut).
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, przełożyć keksówki. Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana mąką. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wszystkie składniki "na kruszonkę" wyrobić palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.
Smacznego!
J.
Najzwyklejsze, a najpyszniejsze. Uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńMoja babcia też właśnie piekła takie proste z kruszonką tylko i były najsmaczniejsze
OdpowiedzUsuńw drożdżowym cieście najpyszniejsza jest kruszonka :-)))
OdpowiedzUsuńTęsknię za smakiem drożdżowego ciasta. Mniam ! *_*
OdpowiedzUsuńpuszek , prawdziwy puszek , ja uwielbiam drożdżówki takie :)))
OdpowiedzUsuńNajlepsze popijane maślanką :) Nigdy takiego bez dodatków nie robiłam, mój standardowy dodatek to rodzynki i cynamon w kruszonce
OdpowiedzUsuń