Mini serniczki
przepis pochodzi z joy of baking
porcja na 12 serniczków
Składniki:
na ciasto:
- 100g ciasteczek zbożowych
- 1 łyżka baiłego cukru
- 60g masła, roztopionego i ostudzonego
- 450g sera trzykrotnie mielonego
- 130g białego cukru
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- skórka starta z połowy cytryny
- 120ml kwaśnej śmietany
Zmiksować ciasteczka zbożowe. W małej miseczce wymieszać ciasteczka, cukier i ostudzone masło.
Wyłożyć ciastem dna papiltek, mocno dociskając. Wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
W misce zmiksować ser z cukrem i solą. Dodać pojedynczo jajka, ciągle miksując. Dodać aromat, skórkę z cytryny i śmietanę, zmiksować. Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć nadzienie na spody.
Piec do momentu, aż serniczki będą zwarte (u mnie trwało to 40 minut, w oryginalnym przepisie 25 ;)).
Wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Gdy ostygną wstawić do lodówki i tam chłodzić.
Podawać z sosem truskawkowym, malinowym, świeżymi owocami jagodowymi lub rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
J.
porywam dwa do kawki :)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się ciasteczkowy spód :) pyszne serniczki
OdpowiedzUsuńMam pytanko kiedy wyjmowac serniczki z papilotek? po ostygnieciu czy trzymac je w lodowce jeszcze w papilotkach?
OdpowiedzUsuńJa wyjęłam z papilotek przed włożeniem do lodówki, bo ciasto po upieczeniu nie było płynne i nie musiało tężeć w lodówce.
OdpowiedzUsuńJednak jeśli po wystudzeniu będzie ono lekko płynne, wtedy radziłabym trzymać w lodówce w papilotkach. :)