sobota, 23 lipca 2011

Ciasto drożdżowe z kruszonką


Zwyczajne ciasta czasem okazują się najlepsze. Niekiedy miewam ochotę na proste ciasto drożdżowe, to jest wspaniałe. Przepis bardzo prosty do wykonania, niezawodny i przepyszny. Można je też robić z różnymi owocami. 


Ciasto drożdżowe z kruszonką
przepis pochodzi od Dorotki
porcja na keksówkę o wymiarach 13x27 cm


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży świeżych
  • pół szklanki (125 ml) letniego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 45 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
na kruszonkę:
  • 50 g miękkiego masła
  • 10 płaskich łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (8g)

do posmarowania:

  • 1 jajko

Z drożdżami zrobić rozczyn: wymieszać je z dwoma łyżkami mleka, łyżką cukru i maki, odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na około 90 minut).
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, przełożyć keksówki. Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana mąką.  Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wszystkie składniki "na kruszonkę" wyrobić palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.


Smacznego!
J.

6 komentarzy:

  1. Najzwyklejsze, a najpyszniejsze. Uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia też właśnie piekła takie proste z kruszonką tylko i były najsmaczniejsze

    OdpowiedzUsuń
  3. w drożdżowym cieście najpyszniejsza jest kruszonka :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Tęsknię za smakiem drożdżowego ciasta. Mniam ! *_*

    OdpowiedzUsuń
  5. puszek , prawdziwy puszek , ja uwielbiam drożdżówki takie :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze popijane maślanką :) Nigdy takiego bez dodatków nie robiłam, mój standardowy dodatek to rodzynki i cynamon w kruszonce

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)