czwartek, 4 sierpnia 2011

Sezamowe Wafle


Ostatnie ciasteczka przed przerwą na blogu. Paulina już od jakiegoś czasu jest we Francji, teraz również ja wyjeżdżam. Do usłyszenia!


Mimo, że ostatnio były inne ciasteczka sezamowe, tak bardzo lubię ten dodatek, że zdecydowałam się na jeszcze jedne. Są cieniutkie, wręcz prześwituje przez nie światło (jak się pod nie patrzy ;). I mają ten wspaniały, lekko słodki, sezamowy posmak. Pychota!


Sezamowe Wafle
przepis pochodzi z tej strony
porcja na około 45 ciasteczek


Składniki:

  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 6 łyżek masła
  • 1 jajo
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 6 łyżek sezamu

Na patelni uprażyć sezam, uważając żeby nie przypalić. Odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Utrzeć masło z cukrem. Wbić jajko i wymieszać dokładnie. Wymieszać ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodać do mokrych składników i wymieszać. Dodać aromat waniliowy i uprażony sezam. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką ciasto na blaszkę, w sporych odstępach (mniej więcej po 20 "porcji" na sporą blachę). 
Piec przez 12-13 minut, aż ciasteczka będą brązowe. Odczekać około minuty, po czym studzić ciasteczka na kratce. 


Smacznego!
J. 

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)