Mimo, że ostatnio były inne ciasteczka sezamowe, tak bardzo lubię ten dodatek, że zdecydowałam się na jeszcze jedne. Są cieniutkie, wręcz prześwituje przez nie światło (jak się pod nie patrzy ;). I mają ten wspaniały, lekko słodki, sezamowy posmak. Pychota!
Sezamowe Wafle
przepis pochodzi z tej strony
porcja na około 45 ciasteczek
Składniki:
- 1 szklanka brązowego cukru
- 6 łyżek masła
- 1 jajo
- pół szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 6 łyżek sezamu
Na patelni uprażyć sezam, uważając żeby nie przypalić. Odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Utrzeć masło z cukrem. Wbić jajko i wymieszać dokładnie. Wymieszać ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodać do mokrych składników i wymieszać. Dodać aromat waniliowy i uprażony sezam. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką ciasto na blaszkę, w sporych odstępach (mniej więcej po 20 "porcji" na sporą blachę).
Piec przez 12-13 minut, aż ciasteczka będą brązowe. Odczekać około minuty, po czym studzić ciasteczka na kratce.
Smacznego!
J.
Pyszny przepis! udanego wyjazdu!
OdpowiedzUsuń