Kolejna propozycja śniadaniowego pieczywa. Malutkie bułeczki o intensywnym, ziołowym aromacie. Polecam zrobić je wieczorem i zjeść następnego dnia rano, całkiem świeże, sprawiają bowiem wrażenie gliniastych. Idealnie komponują się z serami.
Ziołowe bułeczki pełnoziarniste
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 szklanki otrębów pszennych
- 100 g drożdży
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziół prowansalskich
,
Z drożdży, łyżki mąki i łyżki ciepłej wody zrobić zaczyn. Odstawić na kilka minut. Mąkę wymieszać z resztą składników, wlać zaczyn, oliwę i 280 ml ciepłej wody. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, by lekko wyrosło. Odrywać niewielkie porcje ciasta i formować niewielkie okrągłe bułeczki, każdą naciąć w poprzek. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Przed podaniem całkowicie wystudzić.
Smacznego!
P.
Śliczne aromatyczne bułeczki :D
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej wychodzi ich z tego przepisu? :D
OdpowiedzUsuń