Uwielbiam krajanki, choć chyba już nie jeden raz o tym pisałam. Ten przepis jest wyjątkowy - batoniki wychodzą sztywne na tyle, że można je ze sobą wszędzie zabierać, ale miękkie na tyle, że smakują wspaniale. Mocno pachnące, bardzo aromatyczne i po prostu pyszne. Idealne na przykład na drugie śniadanie.
Batoniki owsiane z rodzynkami
przepis Marthy Stewart
porcja na blaszkę 20x20 cm
Składniki:
Składniki:
- 170 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 szklanka mąki pszennej, przesianej
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka rodzynek
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, cukier, sól i cynamon, zmiksować. Wsypać płatki owsiane i mąkę, wymieszać. Dodać rodzynki i połączyć.
Przełożyć masę do blaszki, równo rozłożyć i docisnąć do dna. Piec przez 25-30 minut, lub do momentu, kiedy wbity w środek patyczek będzie wychodzić suchy. Wyjąć, odstawić na 10 minut, po czym pokroić na 16 kwadratów. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku do trzech dni (choć to jest trudne, by tyle batoniki przetrwały ;)).
Smacznego!
J.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, cukier, sól i cynamon, zmiksować. Wsypać płatki owsiane i mąkę, wymieszać. Dodać rodzynki i połączyć.
Przełożyć masę do blaszki, równo rozłożyć i docisnąć do dna. Piec przez 25-30 minut, lub do momentu, kiedy wbity w środek patyczek będzie wychodzić suchy. Wyjąć, odstawić na 10 minut, po czym pokroić na 16 kwadratów. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku do trzech dni (choć to jest trudne, by tyle batoniki przetrwały ;)).
Smacznego!
J.
Uwielbiam takie ciacha...ale mi smaka narobiłaś...
OdpowiedzUsuńCzesto robie takie batoniki na piesze wedrowki, zawsze znikaja blyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie roiłam batoników. Wyglądają wspaniale :D
OdpowiedzUsuń