piątek, 18 listopada 2011

Szarlotka szklankowa z sosem pomarańczowym


Jesienią jabłek nigdy dość. Kolejna odłona szarlotki szklankowej tudzież sypanej, czyli chyba najławiejszego z ciast. Jedynym wysiłkiem jest obranie i starcie jabłek, a potem już idzie jak z płatka i można zajadać. Jeszcze ciepłe ciasto polałam aromatycznym sosem pomarańczowym, co idealnie dopełniło deser.

 
Szarlotka najprostsza - szklankowa


Składniki:
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka mąki krupczatki
  • szklanka bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g dobrze schłodzonego masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 cukry waniliowe
  • 6 kwaśnych jabłek
Sos pomarańczowym:
  • kubeczek jogurtu naturalnego 
  • skórka i sok z połowy pomarańczy
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać cukier waniliowy i cynamon, wymieszać. Odstawić, a gdy puszczą sok, lekko odcisnąć.
Bardzo dokładnie wymieszać sypkie składniki: mąkę, cukier, bułkę tartą, proszek do pieczenia. Połowę mieszanki wsypać do tortownicy (21cm średnicy) wysmarownej masłem.  Na nią wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłka wysypać drugą połowę sypkiej mieszanki. Schłodzone masło zetrzeć na tarce na cienkie wiórki, równomiernie pokrywając wierzch szarlotki. Piec w 180 stopniach przez 50 minut (pod koniec można przykryć wierzch folią aluminiową, by się nie przypalił). Pozostawić jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Podawać na ciepło, polane sosem (jogurt zmieszać  pomarańczą, cukrem i cynamonem). 


Smacznego!
P.


3 komentarze:

  1. Troche przypomina mi szarlotke sypana, ktora uwielbiam za prostote wykonania i pyszny, maslany smak. Ten przepis tez musze przetestowac!

    OdpowiedzUsuń
  2. szarlotki jesienią uwielbiane!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ;) Z takim sosem nigdy nie próbowałam. A wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)