Może nie smakuje on jak zwyczajny popularny likier, ponieważ jest mniej kawowy (to w sumie łatwo zmienić ;)), ale jest bardzo dobry. Słodki, nie za mocny - wspaniały do sączenia przy ploteczkach w zimowe wieczory. :)
Domowy Baileys
Składniki:
- 0,4 -0,5 l wódki (według preferencji co do zawartości promili, ja dałam mniej, a i tak jest wg mnie mocny)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 0,5 szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Mleko w puszce włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2½ godziny, a następnie pozostawić w tej wodzie do wystygnięcia. (Można ugotować dzień prędzej lub użyć gotowej masy krówkowej, której nie trzeba gotować.)
Wystudzone mleko przełożyć do miski i dodać do niego kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Następnie dolać alkohol, śmietankę (mleko) i całość wymieszać.
Pozostawić na około 2 - 3 dni, do przegryzienia. Przed podaniem, lub przelaniem do butelek, najlepiej przelać przez sitko, aby być pewnym, że wszystko się rozpuściło.
Smacznego!
J.
Wystudzone mleko przełożyć do miski i dodać do niego kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Następnie dolać alkohol, śmietankę (mleko) i całość wymieszać.
Pozostawić na około 2 - 3 dni, do przegryzienia. Przed podaniem, lub przelaniem do butelek, najlepiej przelać przez sitko, aby być pewnym, że wszystko się rozpuściło.
Smacznego!
J.
Bardzo lubię ten likier, jest prosty w przygotowaniu i można go szybko kosztować :)
OdpowiedzUsuń