czwartek, 17 listopada 2011

Batoniki owsiane z rodzynkami


Uwielbiam krajanki, choć chyba już nie jeden raz o tym pisałam. Ten przepis jest wyjątkowy - batoniki wychodzą sztywne na tyle, że można je ze sobą wszędzie zabierać, ale miękkie na tyle, że smakują wspaniale. Mocno pachnące, bardzo aromatyczne i po prostu pyszne. Idealne na przykład na drugie śniadanie.


Batoniki owsiane z rodzynkami
przepis Marthy Stewart
porcja na blaszkę 20x20 cm
Składniki:
  • 170 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szklanka mąki pszennej, przesianej
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka rodzynek
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, cukier, sól i cynamon, zmiksować. Wsypać płatki owsiane i mąkę, wymieszać. Dodać rodzynki i połączyć.
Przełożyć masę do blaszki, równo rozłożyć i docisnąć do dna. Piec przez 25-30 minut, lub do momentu, kiedy wbity w środek patyczek będzie wychodzić suchy. Wyjąć, odstawić na 10 minut, po czym pokroić na 16 kwadratów. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku do trzech dni (choć to jest trudne, by tyle batoniki przetrwały ;)). 

Smacznego!
J.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciacha...ale mi smaka narobiłaś...

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe są takie zbożowe batoniki ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Czesto robie takie batoniki na piesze wedrowki, zawsze znikaja blyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy sama nie roiłam batoników. Wyglądają wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)