wtorek, 15 listopada 2011

Czekoladowe ciasteczka z maszynki


Moją maszynkę do ciasteczek wręcz pokochałam, jak nie mam czasu, ani sił, a potrzebuję jakiś pysznych słodkości, ona jest dla mnie wybawieniem. Kilkanaście minut i już blacha ciasteczek jest gotowa. I to nie zwyczajnych, ale takich, które smakują każdemu! Kruche, mocno czekoladowe, wręcz trzeba się powstrzymywać, by nie zjeść od razu ich wszystkich! :D



Czekoladowe ciasteczka z maszynki
porcja na około 50 ciasteczek


Składniki:

  • 3/4 kostki masła, miękkiego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/6 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajo
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masło ucierać z cukrem przez około 2-3 minuty. Wbić jajko, dalej miksować. Dodać suche składniki i zmiksować wszystkie składniki. Włożyć ciasto do maszynki (lub do rękawa cukierniczego) i wyciskać ciasteczka na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Nieużywane ciasto trzymać w lodówce. Ciasteczka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. 


Smacznego!
J.

3 komentarze:

  1. Hej. Zrobiłam wczoraj Wasze ciasteczka. Wyszły suuper! Dzięki za przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie, ile waży kostka masła podana w przepisie?
    Ciasteczka wyglądają cudnie i bardzo chciałabym je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale wyjeżdżałam na weekend. Kostka masła podana w przepisie waży 200g.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)