poniedziałek, 19 grudnia 2011

Babka makowa vel piegusek


Dla kucharza nie ma chyba przyjemniejszego widoku, niż jego potrawa znikająca w mgnieniu oka. A tak właśnie było z tym prostym ciastem - wystarczyło rozkroić i już po chwili nie zostały nawet okruszki. Inna sprawa, że mierzyło się z nim 3 facetów, a jakieś duże nie było... Wierzę jednak, że to wyłącznie smak zdecydował o tempie znikania. Sama uszczknęłam kawałeczek i uważam, że naprawdę było pyszne. Jestem miłośniczką babek, zwłaszcza takich wilgotnych, o cytrynowym aromacie. Smak (i wygląd) tej został dopełniony przez mak, który przy okazji nadał ciastu świątecznego wyrazu :)

Babka makowa vel piegusek
Przepis z bake my cake


Składniki:
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki maku,
  • 150 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 150 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny,
  • sok z połówki cytryny.
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać żółtka a następnie przesiać mąkę, proszek, sól. Wymieszać. Dodać także skórkę i sok z cytryny, mleko i mak. Białka ubić na sztywno i dodać je na końcu delikatnie mieszając, aby ciasto było puszyste. Piec w foremce (keksówce 22cm) wyłożonej pergaminem, 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!
P.


2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)