sobota, 14 lipca 2012

Placek wiśniowo - porzeczkowy


Uwielbiam ciasta z owocami... Szczególnie kiedy stanowią one główny składnik wypieku, a spód to tylko dodatek nadający wypiekowi charakteru i dopełniający smak. Takie właśnie są typowe amerykańskie placki. Wspaniale bulgoczące w piekarniku podczas pieczenia, słodkie, a jednocześnie kwaśne. Zatem zachęcam do jednego z nich - z owocami, jakich jest teraz wiele. Na zdrowym, orzechowo-owsianym spodzie. Po prostu słodycz, na który można sobie pozwolić i po którym nikt nie powinien mieć wyrzutów sumienia! ;D




Placek wiśniowo - porzeczkowy
porcja na formę o średnicy 20 cm
Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 g zmielonych płatków owsianych (oatmeal)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g kwaśnej śmietany

na nadzienie:

  • 2 szklanki czerwonych porzeczek
  • 2 szklanki wiśni, odpestkowanych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Wymieszać mąkę, orzechy i płatki owsiane. W oddzielnej misce lekko ubić jajka ze śmietaną, miodem i olejem. Połączyć mokre składniki z suchymi. Zagnieść i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąka. Wyjąć ciasto, podzielić na dwie części w stosunku 2:1. Mniejszą schować z powrotem do lodówki. Większą rozwałkować i wyłożyć dno i ścianki przygotowanej formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać ze sobą. Wyłożyć nadzienie na przygotowany spód. Wyjąć drugi kawałek ciasta, rozwałkować. Powycinać cienkie paski, które następnie ułożyć na wierzchu w kratkę. 
Piec przez około 40 minut.


Smacznego!
J.

3 komentarze:

  1. Fajnie, że takie uzdrowione ciasto :) I jakie smakowite nadzienie... mm uwielbiam kwaśne owoce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może i w smaku niezłe, ale wygląda strasznie. Przypalone z wierzchu, rozlazłe w środku... Nie zachęca do spróbowania ani trochę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Według mnie najważniejszy jest smak, a on jest znakomity. Poza tym placki takiego rodzaju, które są sztywne, a przez to "galaretowate", uważam, że są dużo gorsze, więc ten się rozlewa. A przypalony nie jest, ciasto ma ciemniejszą barwę przez to, że jest z mąki pełnoziarnistej i orzechów. Ale oczywiście nikogo do pieczenia nie zmuszę ;)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)