niedziela, 22 lipca 2012

Tarta borówkowa


Po wytrawnym wypieku wracamy do owoców. Tych jednych z najlepszych, czyli borówek. Tarty z nimi w tym roku jeszcze u nas nie było, więc nadszedł najwyższy czas, by taką zaprezentować. Spód jest zrobiony z tego samego, sprawdzonego przepisu, co poprzednia tarta wiśniowa, więc jest kruchy, nie rozsypuje się i smakuje wyśmienicie. Wspaniale komponuje się również z lekkim, kremowym nadzieniem, zrobionym z maślanki i żółtek. Niby same proste, znane składniki, a efekt znakomity!




Tarta borówkowa 
porcja na formę do tarty o średnicy 23 cm
Składniki:
Na kruchy spód:

  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 1 szklanka maślanki
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Dodatkowo:

  • 2 szklanki borówek

Składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. 

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je i wyłożyć nim dno i ścianki formy na tartę, wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasolę, groch albo ryż. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 7  - 9 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Odstawić do ostudzenia.
Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować do gładkości.  Na podpieczony spód wyłożyć borówki, na nie wylać krem. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni, aż krem przestanie być płynny. Wyjąć, ostudzić, po czym włożyć na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. 


Smacznego!
J.

2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)