czwartek, 12 lipca 2012

Tarta truskawkowa


Sezon na truskawki w tym roku jakiś taki nieurodzajny. Ledwo co pojawiły się ładne, a zarazem tanie owoce, a tu już ceny w górę, jakość w dół. Korzystam więc, póki jeszcze w ogóle warto. Przedstawiam kolejną tartę - bardzo prosta, bardzo owocowa, w sam raz na lato. Wpisem tym żegnam się na jakiś czas, ponownie wybywam do moich francuskich dzieci :)

Tarta truskawkowa

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • jako
  • 120 g masła
  • 500 g truskawek
  • 3/4 szklanki marmolady owocowej (u mnie malinowa) 
  • kilka ciasteczek maślanych
Masło posiekać z mąką, dodać cukier i jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić przez około godzinę w lodówce. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać kaszą manną / bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem. Na wierzchu położyć papier do pieczenia i obciążyć grochem/fasolą. Piec ciasto w 200 stopniach przez około 25 minut. Wystudzić. Truskawki pokroić i grube plastry, ułożyć na cieście. Marmoladę podgrzać i gdy osiągnie płynną konsystencję zalać nią wierzch ciasta. Ciasteczka pokruszyć i wysypać na truskawki. Ciasto zostawić na kilka h w lodówce.



Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)