Obowiązkowe ciasto dla miłośników zdrowych wypieków. Puszyste, lekkie, bez tłuszczu, o wspaniałym otrębowym posmaku. Owoce tylko wspaniale dopełniają całość. U mnie ze śliwkami i brzoskwiniami, jednak można je robić również z wieloma innymi rodzajami owoców.
Ciasto otrębowe ze śliwkami i brzoskwiniami
oryginał od Dorotki, tu trochę zmieniony
porcja na blaszkę 23x34 cm
Składniki:
- 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g dowolnych owoców (u mnie śliwki i brzoskwinie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, miksując (jak przy bezach). Dodać żółtka i zmiksować.
Mąkę i proszek przesiać. Wymieszać z otrębami. Dodać do masy jajecznej, wymieszać szpatułką.
Blachę o wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć surowe ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce (śliwki - układamy rozcięciem ku górze).
Piec w temperaturze 170ºC przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
J.
Takiego jeszcze nie robiłam, choć jednak całkiem podobne. :) Smakuje naprawdę dobrze, a jest nawet zdrowe.
OdpowiedzUsuń