środa, 31 października 2012

Muffiny pomarańczowe z kremem miodowym




Za oknem zima zła, marznę i marudzę. Na szczęście po ostatnim mroźnym weekendzie jest już nieco lepiej, a ma być w ogóle całkiem ciepło... W każdym razie, gdy za oknem taka aura od razu pierwszymi owocami, po jakie sięga się w sklepie są cytrusy. Cytryny i pomarańcze zaczęły swój szturm na moją kuchnię i pora coś z nimi przygotować. Na początek pyszne pomarańczowe muffinki, które idealnie łączą się pysznym kremem miodowym na bazie kremowego serka. O dziwo, najlepiej smakują następnego dnia po upieczeniu - wtedy wyraźniej przechodzą pomarańczowym aromatem.




Muffiny pomarańczowe z kremem miodowym

Składniki:
  • 1 czubata szklnka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 czubata łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z jednej pomarańczyy

  • 1/3 szklanki soku wyciśniętego z poarańczy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 małe jajka
  • Krem:

  • 70 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g serka kremowego (tu Piladelphia)
  • 3 plastry pomarańczy (na wierzch)


W jednej misce połączyć składniki suche, w drugiej misce utrzeć jajka z olejem i sokiem pomarańczowym. Obie masy połączyć,  nakładać do natłuszczonej / wyłożonej papilotkami formy na muffiny (do 3/4 wysokości foremek). Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Ostudzić na kratce. 
Przygotować krem: masło zmiksować z cukrem pudrem i miodem, dodać serek i dalej powoli miksować do uzyskania gładkiej masy. Gotowym kremem ozdobić wierzch wystudzonych muffinek, na wierzchu położyć ćwiartki plastrów pomarańczy. Przechowywać w lodówce.


Smacznego!
P.






2 komentarze:

  1. Muffiny są pyszne i każdy to wie, ale ten krem mnie bardzo zainteresował. Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)