wtorek, 15 stycznia 2013

Ciasto orzechowo-kokosowe


I jeszcze jedno ciasto z okresu świąt, jednak akurat to tak naprawdę nadaje się na dowolną okazję.Bardzo podobne do prezentowanej dopiero co Pszczółki, jednak dzięki sporej zawartości kokosa zdecydowanie od niej inne. Ponownie ciasto urzekające i ponownie bardzo słodkie. Kokos jest na tyle wyczuwalny, że zdecydowanie wysuwa się na pierwszy plan wobec orzechów włoskich, więc polecam zdecydowanym fanom wiórków.



Ciasto orzechowo-kokosowe

Składniki na spód:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
Orzechowa warstwa:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 250 g orzechów włoskich rozdrobnionych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 70 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek cukru
Ze składników na ciasto szybko zagnieść jednolitą masę, uformować kulę i schłodzić. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim dużą prostokątną blaszkę. Podpiekać przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki masy wrzucić do rondelka i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Gorącą masę wylać na podpieczony placek i zapiec przez około 30 min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

  1. jestem fanką wiórków, dlatego bardzo chętnie zapisuję i planuję upiec Twoje ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)