środa, 6 lutego 2013

Oponki



Tłusty Czwartek w tym roku u nas trochę w wersji last minute. Na szczęście od dziś mogę mówić że mam ferie (krótkie, a po nich znów intensywna praca, ale zawsze trochę wolnego), więc czym prędzej wpadłam do kuchni by przygotować coś typowo karnawałowego. Oto oponki. Uwielbiam od dziecka - delikatne, serowe, bardzo szybkie w przygotowaniu, idealne na jutrzejszą okazję. Polecam też serdecznie inne przysmaki, które można znaleźć w zakładce Tłusty Czwartek :)



Oponki
przepis na podstawie KwestiiSmaku

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 200 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do opróyszenia
Mąkę przesiać razem z sodą do miski, dodać ser, cukier oraz jajka. Składniki wymieszać, wyrobić chwilę ręką na gładkie ciasto. Wyłożyć je na stolnicę lub blat podsypany mąką. Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Wyciąć szklanką kółka (około 6 - 7 cm), w środku małym kieliszkiem wyciąć mniejsze kółeczka.
Nagrzać olej, w średnim garnku (zużyłam około 750 ml). Oponki smażyć partiami, by się nie stykały, przez około 2,5 minuty z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)