Tłusty Czwartek w tym roku u nas trochę w wersji last minute. Na szczęście od dziś mogę mówić że mam ferie (krótkie, a po nich znów intensywna praca, ale zawsze trochę wolnego), więc czym prędzej wpadłam do kuchni by przygotować coś typowo karnawałowego. Oto oponki. Uwielbiam od dziecka - delikatne, serowe, bardzo szybkie w przygotowaniu, idealne na jutrzejszą okazję. Polecam też serdecznie inne przysmaki, które można znaleźć w zakładce Tłusty Czwartek :)
Oponkiprzepis na podstawie KwestiiSmaku
Składniki:
- 250 g mąki
- 200 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 2 jajka
- łyżeczka sody
- 1/4 szklanki cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do opróyszenia
Nagrzać olej, w średnim garnku (zużyłam około 750 ml). Oponki smażyć partiami, by się nie stykały, przez około 2,5 minuty z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe. Oprószyć cukrem pudrem.
P.
wyglądają obłędnie ;D
OdpowiedzUsuń