I jeszcze jedno ciasto z okresu świąt, jednak akurat to tak naprawdę nadaje się na dowolną okazję.Bardzo podobne do prezentowanej dopiero co Pszczółki, jednak dzięki sporej zawartości kokosa zdecydowanie od niej inne. Ponownie ciasto urzekające i ponownie bardzo słodkie. Kokos jest na tyle wyczuwalny, że zdecydowanie wysuwa się na pierwszy plan wobec orzechów włoskich, więc polecam zdecydowanym fanom wiórków.
Ciasto orzechowo-kokosowe
Składniki na spód:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 200 g wiórków kokosowych
- 250 g orzechów włoskich rozdrobnionych
- 1/2 szklanki mleka
- 70 g masła
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek cukru
P.
jestem fanką wiórków, dlatego bardzo chętnie zapisuję i planuję upiec Twoje ciasto! :)
OdpowiedzUsuń